ЯК ПИСАТИ ЕСЕ

                               
                        ЯК ПИСАТИ ЕСЕ

Як писати есе (твір-роздум)

Есе – публіцистичний твір, що пропонує роздум над якоюсь нетривіальною проблемою, есе пропонує індивідуальну позицію автора.
МЕТА есе – розвиток навичок самостійного творчого мислення та письмовий виклад власних думок.
Як збирати матеріал?
Гарна звичка – читати книгу з олівцем у руках. Якщо вас зацікавила якась ідея, думка, її можна позначити, а згодом зробити виписку. Так само добирають матеріал із газет, журналів, сайтів і дисків, підручників тощо.
Використовуючи виписку (цитату) у своєму висловлюванні, зазначайте, кому вона належить. Есе, в яких доречно вжито цитати, має місце посилання на статті, дослідження, факти, є більш аргументованим, глибшим за змістом.
При побудові власного висловлювання, за вимогами державної програми, треба виявляти вміння:
  • Дотримуватися структури тексту цього типу мовлення;
  • Висловлювати власні думки щодо запропонованої теми;
  • Логічно викладати їх, доречно та правильно аргументувати;
  • Добирати приклади з літератури, інших видів мистецтва, історії тощо;
  • Використовувати приклади для аналізу проблеми та переконливої аргументації, а не переказувати зміст творів або перебіг історичних подій.
У чому виявляється ваша творчість при написанні есе?
  1. Ви не просто опрацювали матеріал, а глибоко осмислили його, визначивши головне і другорядне.
  2. Ви інтегрували (узагальнили) основні положення кількох джерел, внаслідок чого думки, викладені в кількох працях, у вашому тексті звучать об’ємніше, повніше, переконливіше.
  3. Виклад матеріалу ви робите доступним, оригінальним, стилістично забарвленим, авторським.
  4. У вас широкий вибір ілюстративного матеріалу: з кількох джерел ви добираєте найяскравіші приклади, які, на вашу думку, найкраще розкривають тему, свідчать про вашу обізнаність, підготовку, світогляд.
  5. Порівнявши погляди різних авторів, ви можете висловити і власну думку.

Рекомендації з практики
І. Логіка.
В есе, як і в будь-якому творі, повинна простежуватися внутрішня логіка. Вона визначається, з одного боку, авторським підходом до обговорюваного питання, а з іншого – самим питанням. Окрім того, слід уникати різких стрибків від однієї ідеї до іншої, думка має розкриватися послідовно.
ІІ. Структура.
Початок есе утворюється внаслідок критичного осмислення певної тези. Це може бути оригінальний афоризм або прислів’я, чиясь або ваша особиста думка, оцінка факту, події, вчинку. Обравши тему для пошуку, здійснюйте і сам пошук. Не просто погоджуйтесь або спростовуйте чиюсь думку, а продовжте, доповніть її. У згоді чи запереченні принципово важливо знайти декілька аргументів.
ІІІ. Основний зміст есе.
Це поглиблений аналіз, неможливий без парадоксальних рішень, пошуків прикладів із публікацій, художньої літератури, досвіду власного життя.


Мовні конструкції для побудови есе через опис тексту і з висловленням оцінки прочитаного змісту
Смислові відношення
Лексичні засоби і мовні конструкції
Висловлення про наявність інформації в авторському тексті
Автор розглядає, аналізує, характеризує, доводить, порівнює, зіставляє, з’ясовує, підкреслює, наголошує на важливості, виходить з того, що…; заперечує (кому, що), торкається, стверджує, критично ставиться (до чого), підтверджує висновок фактами, причину цього вбачає в тому, що…
Опис авторського тексту
У статті…викладені дискусійні твердження, суперечливі загальновідомі істини, експериментальні дані; зроблено спробу довести…; сутність цього зводиться до того, що…; необхідно підкреслити, що…
Висловлення впевненості
Автор підтверджує, переконливо доводить, що…; викликає сумніви той факт, що…; у зв’язку з цим цілком зрозуміло, що…; автор обстоює погляд, дотримується точки зору (погляду).
Висловлення згоди
Автор схвалює, погоджується, поділяє погляд, визнає здобуття, стверджує, дотримується тієї думки…
Висловлення критики
Автор відзначає недоліки, дорікає в неточності, неуважності, спростовує, ігнорує, випускає з поля зору, не підтверджує висновки фактами, дискусійним є висновок щодо…

СТРУКТУРА ЕСЕ
  1. ВСТУП – це суть і обґрунтування вибору даної теми. Вступ складається із групи компонентів, пов’язаних логічно і стилістично.
На цьому етапі дуже важливо правильно сформулювати питання, на які ви збираєтесь знайти відповіді у своєму пошуку.

При роботі над вступом можуть допомогти відповіді на такі питання:
  • Чому тема, яку я висвітлюю, є важливою на даний момент?
  • Які поняття будуть вміщені у мої роздуми над темою?
  • Чи можу я поділити тему на декілька підтем?
  • Чи треба давати визначення термінам, вжитим у темі есе?

  1. ОСНОВНА ЧАСТИНА – це теоретичні основи обраної теми та викладення основного питання. Ця частина передбачає розвиток аргументації, аналіз, а також їх обґрунтування, виходячи з конкретних даних, інших аргументів і позицій з цього питання. У цьому полягає основний зміст есе і це найскладніший етап. Тому важливе значення мають підтеми (підзаголовки), на основі яких здійснюється вживання аргументів.
Залежно від поставленого питання, аналіз здійснюється на основі таких категорій:
  • Причина – наслідок
  • Загальне – особливе
  • Форма – зміст
  • Частина – ціле
  • Постійна ознака – змінна ознака
У процесі побудови есе важливо пам’ятати, що один абзац має містити одне твердження і відповідне доведення, підкріплене ілюстративним або науковим матеріалом.
Велике значення для написання есе має вміння спостерігати. Об’єктом ваших спостережень та описів можуть бути різноманітні речі, живі істоти, процеси, дії і навіть почуття. У художньому описі (есе) кожен змальовує предмет по-своєму, таким, яким бачить його саме він. Ви можете не називати всіх ознак предмета. Ваше завдання – дати яскраве уявлення про предмет, передати своє враження про нього, свою оцінку.
  1. ЗАВЕРШУЮЧА ЧАСТИНА – це узагальнення й аргументовані висновки з теми із вказівкою сфери застосування. Підсумок есе – це і додаткові пояснення, уточнення, підкріплення викладеного в основній частині. Для цього рекомендують вживати повторення, ілюстрації, цитати, вражаючі твердження.
Хоча творча робота здебільшого має трьохчастинну структуру, твір повинен бути цілісним, а не «склеєним» зі вступу, основної частини та висновку. Важливу роль тут відіграють «місточки» - переходи від однієї частини до іншої.

Як НЕ слід писати есе
  1. НЕ вносьте в есе інформацію, яка не підтверджує вашу думку.
  2. НЕ треба писати особисту біографію, детальні подробиці вашого життя.
  3. НЕ бійтесь починати спочатку, вже написана робота не відповідає на питання есе.
  4. НЕ намагайтеся злякати всіх надзвичайним словниковим запасом.
  5. НЕ використовуйте загальний набір банальних фраз та тверджень.
  6. НЕ перебільшуйте.
  7. НЕ будуйте роботу лише на простих реченнях.
  8. НЕ використовуйте цитати без імені автора.
  9. НЕ здавайте роботу, не перевіривши її.

Детальніше тут
http://zno.if.ua/?p=985

Немає коментарів:

Дописати коментар

Інструкція "Правила користування мобільними телефонами» для учнів

  Інструкція "Правила користування мобільними телефонами» для учнів   Інструкція «Правила користування мобільними телефонами» ...